Hopp til hovedinnhold

Slik kommer du i gang med husbygging - Ting det er lurt å tenke på

1. Behov

1. Behov

Tenk langsiktig når du planlegger å bygge hus. En ting er dine behov i den fasen du er i nå, men familiesituasjonen vil kanskje se annerledes ut noen år frem i tid. Her noen tips til hva du bør ta med i betraktningen:

- Hva slags størrelse, antall rom og sengeplasser bør huset ha?

- Trenger dere mye ekstra lagringsplass, slik som bod, loft eller kjeller?

- Ønsker dere et hus på ett eller flere plan?

- Hva slags parkeringsmuligheter trenger dere?

- Har dere barn som vil trenge ekstra uteplass?

- Eller drømmer dere om stor hage?

2. Velge hustype - Funkis?

Det ligger litt i ordet, men funkis-stil spiller på det som måtte røre seg av aktuelle trender i tiden vi lever i. Utførelse og stil kan variere veldig, men stikkord er stramme linjer, naturlig lys gjennom store vindusflater og spennende spill i arkitekturen. Flere typer materialer og sammensetninger er heller ikke uvanlig, slik som mur, plater og glass i kombinasjon med tre. En moderne hustype er ofte forbundet med energieffektivitet og bærekraft. Du kan ofte være mer eksperimentell med moderne hus, spesielt når det kommer til spesielle tilpasninger og behov. Slik som åpne løsninger, store rom og flere sosiale arenaer, ofte med stor fokus på fleksibilitet og funksjonalitet. Har du liten tomt, kan du få mye ut av en moderne bolig, siden disse gjerne er tilpasset urbane strøk hvor mindre plass er vanlig. Vår moderne serie Signatur, har blitt veldig populær. Dette er moderne og spennende boliger med fokus på det funksjonelle. Perfekt for deg som ønsker et stilig og annerledes hus. Se alle våre moderne hus her.

2. Velg husstype
3. Velg husstype

3. Velge hustype - Tradisjonelt hus?

Denne hustypen kjennetegnes ved å være konstruert etter norske byggetradisjoner, og hovedmaterialet er som regel tre. Et klassisk hus har gjerne saltak, tradisjonell bordkledning, samt plassering av vindu og dører "etter boken". Funksjonalitet er et viktig stikkord, og klassiske hus har ofte gode romstørrelser. Fordelen med et slik hus, er et at det er tidløst og aldri går av moten. Det passer like fint inn i byen som på landet, og vil harmonisere fint med naturen, som mange verdsetter høyt. Vår bestselger her er Karita-huset. Du kan se alle våre tradisjonelle hus her.

4. Hvor skal huset stå?

Etter å ha tatt stilling til behov og hva slags type hus du ønsker, starter jakten på den perfekte hustomten. Det er ulik tilgang på tomter i Norge, derfor kan det variere fra sted til sted hvor enkelt det er å finne en tomt som matcher ditt behov. Sjekk derfor først ut hvordan mulighetene for å kjøpe hustomt er, i området du ønsker å bygge. Ikke minst, tenk godt gjennom hva slags krav du har til tomten, slik som for eksempel beliggenhet og størrelse. Et godt tips er å ta kontakt med en av Mesterhus sine lokale byggmestere, siden en del av disse eier egne tomteområder.

4. Hvor skal huset stå?
5. Sette opp budsjett

5. Sett opp et budsjett

Å sette opp et budsjett over hvor mye penger du har til rådighet, er alltid smart. Tenk blant annet gjennom dette:

- Hvor mye har du i egenkapital?

- Hvor høyt lån ønsker du å ha?

- Er det realistisk å få lånet innvilget?

Prisen på et hus avhenger mye av hvilke kvaliteter du legger i et hus, tenk gjennom hva du MÅ ha, og hva som kan utgå hvis det viser seg å bli for dyrt. Kontakt din nærmeste byggmester for å få pris på hus i ditt området, da dette kan varierer.

6. Skal vi ha en utleiedel?

Det finnes mange fordeler, både økonomiske og praktiske, med å ha egen utleiedel eller hybel i huset. Noe som er verdt å ta med i betraktingen, når du bestemmer deg for å bygge hus. Slik som faste, skattefrie inntekter hver måned, økt verdi ved videresalg, og muligheter for at egne barn etter hvert kan få sin egen leilighet. Eller kanskje har du andre familiemedlemmer du gjerne kunne tenke deg å ha litt nærmere? Med en ekstra leilighet i huset kan dere fortsatt bo under samme tak, samtidig som alle får litt privatliv. Vårt Signatur 306 har utleiedel, klikk her for å se mer.

6. Skal vi ha utleiedel?
7. Snakk med byggemester

7. Snakk med byggmester

Har du lyst til å lese mer om selve byggeprosessen kan du klikke her.

Ønsker du kontakt med din lokale Mesterhusforhandler for en uforpliktende prat, kan du fylle ut skjema her.

Relaterte artikler

Hva koster det å bygge hus?

Spørsmålene er mange når du skal bygge hus: Hvor mye kommer drømmehuset til å koste totalt? Har vi råd til de løsningene vi ønsker? Hva vil banken si? Og hvorfor står det ikke bare en ferdig pris på nettsiden?

Har du tenkt på utleiedel?

Det finnes mange fordeler, både økonomiske og praktiske, med å ha egen utleiedel eller hybel i huset. Det som er avgjørende for mange er kanskje at det kan være med på å finansiere drømmehuset.

4 tips før du skal bygge hus

4 tips før du skal bygge hus

Eli Karin og Ove har nettopp blitt eiere av FunkyFunkis, og har husbyggingsprosessen friskt i minnet. I den anledning har de fire konkrete tips til deg som ønsker å bygge hus, og hva som var viktigst for dem i prosessen. Se filmen under, eller les videre nedover.