Hopp til hovedinnhold
Naturnær funkis

Naturnær funkis

Sommeren 2010 kjøpte gründeren Sverre T. Hanssen den 15 mål store eiendommen på Løvøya i Horten. Nå ligger det et arkitekttegnet, rundt hus fantastisk til mellom store, gamle eiketrær.

Foto: Morten Uglum, Aftenposten / NTB scanpix

Hanssen og kona, som bor mesteparten av året i Canada, ønsket opprinnelig en klassisk bolig og engasjerte arkitektkontoret Kristiansen & Bernhardt til jobben. De mente imidlertid at beliggenheten var perfekt for et moderne hus, og avtalte med Hanssen å lage to utkast: Et klassisk hus og et moderne hus.

Da byggherren så tegningene, bestemte han seg for det runde, funkisinspirerte huset i stein og tre. Arkitekten Thorvald Bernhardt legger ikke skjul på at det har vært et morsomt og interessant oppdrag.

– Eiketrærne, den naturnære beliggenheten og utsikten til sjøen har nok påvirket husets form, sier han, og legger til:

– Et rundt hus har ingen definert forside eller bakside, og med sjøen og skogen tett inntil boligen ville den runde formen sørge for nærhet til både uteplasser og natur.

Arkitektens visjon har resultert i et storslagent hus på drøye 325 kvadratmeter med buet fasade satt sammen av to sirkler som overlapper hverandre, tydelig inspirert av den modernistiske stilen på 30-tallet.

Hanssen anslår at det nye huset har kostet 45 000 kroner per kvadratmeter, det vil si rundt 15 millioner kroner.

Les mer om våre funkishus her

Arkitekten engasjerte

Arkitekten engasjerte lokale krefter i byggeprosessen, og berømmer byggmester Knut Langaas, Knut Langaas AS, Mesterhus Horten som påtok seg den enorme utfordringen med de sirkulære formene.

Bygg som utfordrer

Arkitekten engasjerte lokale krefter i byggeprosessen, og berømmer byggmester Knut Langaas, Knut Langaas AS, Mesterhus Horten som påtok seg den enorme utfordringen med de sirkulære formene.

Langaas vegret seg først for oppdraget. Han mente det var for spesielt og hadde heller ingen erfaring med runde hus, men til slutt inngikk han en avtale med byggherren og arkitekt Bernhardt. Ettersom konstruksjonen er sirkelformet, krevde det løsninger helt utenom det vanlige.

– Ingen produsenter kunne levere reisverk til et slikt hus. Dermed endte det med at jeg måtte leie en stor produksjonshall og lage alt sammen selv. Lag på lag med finér ble limt sammen til fire kvarte buer, og det gikk mange timer med til det høsten 2010, forteller han. Kranbilen var bestilt til 2. januar 2011 – og da delene ble satt sammen på byggeplassen passet alt på millimeteren. I slutten av september samme år sto praktbygget ferdig.

– Dette er nok den mest prestisjetunge privatboligen jeg har hatt totalansvaret for, og jeg er selvfølgelig veldig stolt av resultatet, smiler byggmesteren.
Terrassen

Den 40 kvadratmeter store terrassen skjærer seg som et kakestykke inn i huset. Herfra ser man utover sjøen, mens 50 små LED-spots i taket illuderer en stjernehimmel.

Får naturen inn

Den 40 kvadratmeter store terrassen skjærer seg som et kakestykke inn i huset. Herfra ser man utover sjøen, mens 50 små LED-spots i taket illuderer en stjernehimmel. Over alt møter man igjen de organiske formene, også der vindeltrappen fra terrassen ned til bakkeplanet er bygd inn i en sylinder av tre. Huset, som er Hanssens feriebolig, ligger helt i vannkanten, og arkitekten har sørget for maks utsyn mot sjøen. Både de store oppholdsrommene og soverommene har fått enorme vindusflater, slik at overgangen mellom rommene og skogsområdene ute omtrent er visket ut.

– Her kan jeg være på badet, sitte ved kjøkkenbordet eller ligge i sengen og se rett ut på et rikt dyreliv. Vi har grevling, masse rådyr, villmink og fugler rett utenfor vinduene her, forteller Hanssen.

Boligen består av to halve sirkler som er forskjøvet i forhold til hverandre. Inngangsdøra ligger i forskyvningen og leder inn til en lang hall midt i huset med åpen trapp til 2. etasje. I likhet med gulvene, er trappa kledd inn med én-stavs, hvitpigmentert eikeparkett, mens gulvene i hallen og på kjøkkenet er flislagte.

I et rundt hus er både den faste innredningen og møbleringen utfordrende. De buede veggene krever spesialtilpasninger, noe interiørarkitekt Mette Heimtun har hatt ansvaret for. Oppgaven er perfekt løst med innebygde avrundede skap og benker, blant annet på badene, mens møbler som senger og sofaer er plassert ut fra veggene.

Gangen

Til tross for sin ubeskjedne størrelse på 325 kvadratmeter med tre bad og to stuer, bruker huset ifølge Hanssen lite strøm.

Miljøvennlig og energieffektiv

Til tross for sin ubeskjedne størrelse på 325 kvadratmeter med tre bad og to stuer, bruker huset ifølge Hanssen lite strøm.

– Varmebehovet er godt ivaretatt ved at vi bruker en varmepumpe som henter varme fra grunnen og vi har lagt inn vannbåren gulvvarme i alle rom bortsett fra badene der det er elkabler i gulvene. Til tross for at alt står på 22 grader Celsius hele året, har vi nesten ikke strømutgifter, sier en fornøyd huseier.

All belysning er LED-basert med downlights i samtlige rom, og er dermed svært energieffektivt. I tillegg har huset tre peiser; to som fyres med ved på kjøkkenet og i hallen og en gasspeis i stua.

Peisene i skiferstein var viktige for Hanssen, og han la inn ønsket om en tosidig peis som man kan se rett gjennom fra hallen til stua.

– Det er fantastisk å se på flammene og videre gjennom til neste rom, sier Hanssen.

Kontakt oss

Hva gjelder henvendelsen?

Din kontaktinformasjon

Hvor vil du bygge?

Hva kan vi hjelpe med?

Relaterte artikler

Hva koster det å bygge hus?

Spørsmålene er mange når du skal bygge hus: Hvor mye kommer drømmehuset til å koste totalt? Har vi råd til de løsningene vi ønsker? Hva vil banken si? Og hvorfor står det ikke bare en ferdig pris på nettsiden?

Har du tenkt på utleiedel?

Det finnes mange fordeler, både økonomiske og praktiske, med å ha egen utleiedel eller hybel i huset. Det som er avgjørende for mange er kanskje at det kan være med på å finansiere drømmehuset.

4 tips før du skal bygge hus

4 tips før du skal bygge hus

Eli Karin og Ove har nettopp blitt eiere av FunkyFunkis, og har husbyggingsprosessen friskt i minnet. I den anledning har de fire konkrete tips til deg som ønsker å bygge hus, og hva som var viktigst for dem i prosessen. Se filmen under, eller les videre nedover.