Hopp til hovedinnhold
Mor og barn koser seg i stuen med peisovn

Kjøpe peis? Få 7 råd fra en av ekspertene i bransjen

Opplev den stressdempende effekten av ekte varme, og den avslappende lyden av knitrende ved med en peisovn.

I samarbeid med Jøtul har vi samlet sammen 7 råd om hva du bør tenke på når du skal kjøpe et nytt ildsted. Disse rådene kan være greie å ha i bakhånd før du går til en forhandler, så er du forberedt på spørsmålene som kommer.

Dette er hva du bør tenke på:

  1. Er hensikten med peisen oppvarming, eller at den skal passe til interiøret?
  2. Hvor stor peis bør jeg ha?
  3. Hvor bør jeg plassere den nye peisen?
  4. Husk at også pipen må sjekkes!
  5. Type bolig kan ha noe å si for peisens funksjon.
  6. Kan jeg montere peisen selv?
  7. Må jeg forsterke gulvet?

Det er altså en del forhandleren trenger svar på før dere kommer frem til det endelige resultatet, men du vil også bli mye mer fornøyd med peisen, eller vedovnen du ender opp med. Det kan også være en god idé å ta med bilder til forhandler som viser hvor ildstedet skal plasseres. Så kan du konsentrere deg om å kose deg med knitring av ved og hygge foran peisen.

1. Er hensikten med peisen oppvarming, eller at den skal passe til interiøret?

Designet på peisen er en viktig faktor for mange når man skal gå til innkjøp av en ny peis eller ny ovn. Men det som kanskje er aller viktigst er selve jobben peisen skal gjøre; som er å gi varme. Og hva er det du bør tenke på her? Jo, det er hvor mye varme du trenger.

Eksempel: Er hjemmet ditt på 100 kvadratmeter vil en peis med 5kW være nok til å varme dette opp. 

Det vil derfor være lurt å først finne ut hva varmebehovet ditt er, og deretter se på utvalget av designet. Da vil du sitte igjen med en peis som gir deg det du ønsker i både funksjon og utseendet.

Mor og barn koser seg i stuen med peisovn fra Jøtul

Jøtul F 373 Advance er vår bestselger og passer inn i de fleste interiør. Den er med i sortimentet.

Les mer her!

2. Hvor stor peis bør jeg ha?

For at man skal få en positiv opplevelse med et ildsted er det veldig viktig at størrelsen er tilpasset boarealet og behov for varme. Er peisen for stor vil man konstant fyre på for lav effekt, og ende opp med sot på glass og i skorsteinen. En for liten ovn vil bli overbelastet og få en redusert levetid.

3. Hvor bør jeg plassere den nye peisen?

Selve plasseringen av peisen har mye å si for hvor god utnyttelse du får av varmen. Velger du for eksempel å plassere en vedovn på kjøkkenet for kosens skyld, gir ikke dette nødvendigvis den beste varmeutnyttelsen som hvis den står plassert mer sentralt i huset. Dette har selvfølgelig mye å si for hvordan planløsningen er i hjemmet ditt.

Et godt tips før du går til forhandler vil derfor være å tegne opp en skisse av rommet med pipe, brannmur og plassering av møbler. I tillegg er det lurt å ha med bilder av hvordan det ser ut. Da er du godt forberedt når du kommer til forhandleren, så de kan hjelpe deg på best mulig måte.

Peisovn fra Jøtul

Bilde: Jøtul

4. Husk at også pipen må sjekkes!

Visste du at de fleste problemer med ildsteder strammer fra en feil dimensjonert, eller dårlig fungerende skorstein? For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorstein med en innvendig diameter større enn røykavgangen på ilstedet. Har du pipeløp som er gammelt eller slitt kan det være at det trengs piperehabilitering, som da kan forindre dårlig trekk og pipebrann. Er du usikker på om du har en skorstein med riktig dimensjoner eller god stand, kan forhandlerne hjelpe deg med å undersøke dette.

Og har du ikke pipe i det hele tatt, men ønsker deg peis? Da kan en stålpipe løse problemet. Jøtul Stålpipe passer alle ildsteder, alle typer brensel, badstuer, hytter og hus. Det passer like bra i nye som i gamle bygg, og kan vinkles og sideforskyves slik at ovnen kan stå nøyaktig der du vil. 

Ovn fra Jøtul

5. Type bolig kan ha noe å si om peisens funksjon

Noe annet som er viktig å tenke på når man planlegger innkjøp av en ny peis, er hva slags hus du bor i. Gamle, trekkfulle hus, med dårlig isolasjon, trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og tre-lags vindusglass. Hvor stort varmetapet er i akkurat din bolig vet du nok best selv, men om du bor i et lavenergihus eller nyere, er det viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav varme.

Foto: Jøtul

6. Kan jeg montere peisen selv?

I Norge har du lov til å montere en peis eller vedovn selv, men du må kunne dokumentere at peisen er montert i henhold til peisens spesifikasjoner og du bør selv ha faglig kunnskap.

Du kan også velge å sette bort hele monteringen som flere av Jøtul sine forhandlere tilbyr. Normalt sett må du regne med å betale for 2 personer i fire-fem timer, dette inkluderer blant annet forberedelse og transport. Selve monteringen ute hos en kunde kan være gjort på så lite som to timer – eller det kan ta en hel dag. Dette avhenger mye av hvor stort prosjektet er, og hva slags peis eller vedovn som skal installeres. 

7. Må jeg forsterke gulvet?

De fleste av Jøtuls ovner og peiser kan monteres uten at du behøver å forsterke gulvet, men for sikkerhets skyld bør du gjøre en beregning. I følge norsk standard får du belaste hver kvadratmeter med 150 kg. Vekten på ildstedet skal fordeles på arealet som dekkes av ildstedets grunnareal, pluss 0,6 meter i hver setning.

Eksempel:

Vekten av et ildsted med et grunnareal på 0,5x0,5 meter fordeles utover en flate på (0,6+0,5+0,6) m x (0,6+0,5+0,6)m = 2,89kvm.

En peis med grunnareale på 0,5 x 0,5 meter kan altså, fritt plassert på et gulv, veie opp til 433 kg. (2,89m2 x 150kg/m2).

Ofte står ildstedene inn mot vegg og vektberegningsarealet reduseres noe.