Hopp til hovedinnhold

Hvordan bygge hus med Mesterhus - Trinn for trinn

1 - Planlegging

1. Møtet med forhandleren

På ditt første møtet med Mesterhus-forhandler, kan du be om å få utarbeidet et tilbud med tegninger, pris og beskrivelse basert på dine innspill. Avtal gjerne et tidspunkt for befaring av tomten, slik at dere blir enige om hva tilbudet skal omfatte. Dersom du trenger inspirasjon til valg av hus, har vi samlet mange av våre kundetilpassede hus i en egen tegningsbank og husbok. Forhandleren kan også vise deg mange eksempler som ikke er med i Mesterhuskatalogen. Klikk her for å avtale et møte med din nærmeste forhandler.

2. Dra på tomtebefaring

Både du og vi vil selvsagt at det nye huset ditt skal passe perfekt til tomten, derfor er en tomtebefaring viktig. Forsøk å se for deg drømmehuset på tomten. Skritt opp eller på annet vis ta mål for å dobbeltsjekke at huset virkelig passer på tomtens areal. Prøv deretter å visualisere hvordan utsikten vil bli fra vinduer og eventuelt balkong. Ta bilder. Det er viktig at du er fornøyd og at det føles bra, før du setter i gang for alvor.

2- Tomtebefaring
3- Tid for tegninger og tilbud

3. Tid for tegninger og tilbud

Et par uker etter at du har fått tilbud og gjennomført tomtebefaring med forhandleren, er det på tide med et nytt møte for gjennomgang av tegninger, priskalkyler og leveranse. Her er det vanlig å benytte en standard leveringsbeskrivelse. Vi anbefaler at du leser denne grundig. Avtal deretter et nytt møte for gjennomgang av eventuelle forandringer, når du har studert papirene.

4. Det viktige kontraktsmøtet

Hos oss i Mesterhus er vi opptatt av å sette av god tid til kontraktsmøtet. Her vil vi nøye gjennomgå tegninger, priser, kontrakt og leveringsbeskrivelse. Mesterhus følger alltid de strenge kravene i Bustadoppføringslova. Det betyr at du får en skriftlig kontrakt utarbeidet i samarbeid med Forbrukerrådet. Du får også en detaljert beskrivelse av hva som inngår i kontrakten, samt en bankgaranti som sikrer oppfyllelse av kontrakten.

Alle kontrakter inngås mellom deg og din lokale Mesterhus-forhandler, siden det er de som er kontraktsrettslig ansvarlig for alle sine prosjekter.

4- Det viktige kontraktsmøtet
5- Arbeidstegninger lager

5. Arbeidstegninger lages

Før noe i det hele tatt kan bygges, må det utarbeides arbeidstegninger, tekniske beregninger, detaljer og materiallister. Dette er en oppgave forhandleren din tar ansvar for, enten selv eller ved hjelp av et arkitektkontor.

6. Oppstartsmøte

Når byggesøknaden er godkjent og byggingen skal i gang, er det vanlig med et oppstartsmøte. Her vil forhandleren gjennomgå en sjekkliste med punkter for å forsikre seg om at dere er enige om hva som er avtalt, eller om noe trenger å avklares, slik at alt blir som avtalt. På dette tidspunktet i prosessen vil du også få møte byggelederen eller din kontaktperson under hele byggeprosessen. Finansieringen skal nå være avklart.

6- Oppstartsmøte
7- Sikkerhet og garanti

7. Sikkerhet og garanti

Fire uker før oppstart, må dere har levert sikkerhet for betaling fra bank eller annen kredittinstitusjon. Snakk med din bank om byggelån. Det er vanlig at du får en betalingsplan, hvor man betaler etter hvert som byggingen pågår. Forhandleren på sin side, skal sørge for en bankgaranti for oppfyllelse av sine forpliktelser.

Alle over 18 år kan i utgangspunktet søke grunnlån hos Husbanken. Dersom du går med en drøm om eget hus i magen, bør du først sjekke ut om du og det nye drømmehuset kvalifiserer for et gunstig husbanklån.

8. Grunnmuren bygges

En solid grunnmur er grunnlaget for et problemfritt hus. Hvem som skal bygge den, blir litt opp til deg. Dersom du skal stå for arbeidet selv, anbefaler vi å bruke et godkjent firma, hvis du ikke selv har nødvendig kompetanse. Husk at grunnmuren må være helt nøyaktig både i plan og høyde. Den må kontrolleres grundig før vi går i gang med å bygge huset. Alternativt kan du overlate dette til vår forhandler.

8- Grunnmuren bygges
9- Råbygget reises

9. Råbygget reises -nå er byggeprosessen i gang for fullt!

På dette tidspunktet begynner du å øyne konturene av det som skal bli ditt nye hus. Er du fingernem og ønsker å gjøre noe selv, anbefaler vi at du kontakter din forhandler for å høre hva du har lov til å gjøre på egenhånd.

10. Tid for overtagelse

Før du endelig kan ta i bruk ditt nye drømmehus, gjennomfører vi en formell overtagelsesforretning med skriftlig protokoll, slik at du kan være sikker på at du har fått det du har blitt lovet. Det betyr at etter en felles befaring av det ferdige huset, fører byggmesteren en protokoll som påpeker eventuelle mangler, og setter en tidsfrist for utbedring av disse. Når alt er betalt, overtar du nøklene, og huset er ditt. Velkommen til ditt nye hjem!

Vær oppmerksom på at du etter overlevering har en garantiperiode på fem år. For denne perioden har byggmesteren stilt sikkerhet i form av en bankgaranti.

Ett år etter innflyttingen foretar vi en garantibefaring i huset, for å forsikre oss om at du er fornøyd, at alt virker som det skal - og at alt ble som avtalt. Vit at hos oss kommer sikkerheten alltid først.

Lyst til å snakke med en av våre forhandlere? Fyll ut kontaktskjema her.

10- Tid for overtagelse

Relaterte artikler

Hva koster det å bygge hus?

Spørsmålene er mange når du skal bygge hus: Hvor mye kommer drømmehuset til å koste totalt? Har vi råd til de løsningene vi ønsker? Hva vil banken si? Og hvorfor står det ikke bare en ferdig pris på nettsiden?

Har du tenkt på utleiedel?

Det finnes mange fordeler, både økonomiske og praktiske, med å ha egen utleiedel eller hybel i huset. Det som er avgjørende for mange er kanskje at det kan være med på å finansiere drømmehuset.

4 tips før du skal bygge hus

4 tips før du skal bygge hus

Eli Karin og Ove har nettopp blitt eiere av FunkyFunkis, og har husbyggingsprosessen friskt i minnet. I den anledning har de fire konkrete tips til deg som ønsker å bygge hus, og hva som var viktigst for dem i prosessen. Se filmen under, eller les videre nedover.