Fem ting å tenke på når du velger ytterdør
Velg en dør som passer til stilen
Den samme ytterdøren blir gjerne stående i 20 til 30 år. Da er det viktig å velge en dør som passer til stilen og fargene du har på boligen din, og tenke godt igjennom hvilken kvalitet og funksjonalitet du ønsker at døren skal ha. Omgivelsene, bruken og arkitektur på boligen er avgjørende for valget. Ytterdøren skal komplettere husets arkitektur, og med en god konstruksjon er den både sikker, støydempende og fungerer optimalt i vårt nordiske klima. Her er fem ting du bør tenke på når du velger ytterdør:
- Velg en dør som passer til boligen
- Sjekk at døren både er sikker og isolerer godt
- Det er lov å velge en sprek farge!
- Vurder elektronisk lås for en mer praktisk hverdag
- Bruk leverandørenes apper om du er i tvil om hvilken dør du skal velge
Velg dørdesign som passer din bolig - tenk på husets helhet
Velg en dør som passer til husets stil og farge. Har du klassisk eller moderne hus? En ytterdør som gjør seg bra på en urban funkisvilla kan fremstå helt annerledes på en bolig bygd på 50-tallet.
Skal døren forsterke husets arkitektur, skape kontrast med en spesialfarge eller skal den gå i samme stil som huset? Er det hensiktsmessig å benytte glass i døren eller velge en ytterdør med sidefelt for å gi bedre lys og øke romfølelsen? Særlig hvis du velger en tett dør anbefaler vi å velge sidefelt for å slippe inn lys om du har plass. Har du plass til det, kan du også vurdere en dobbel ytterdør.
Tenk også på hvordan inngangspartiet er plassert i forhold til vær og vind, og hva som står i stil til boligen din. Har døren overbygg eller takutstikk som skjermer mot vær og vind, er en dør med standardkvalitet rett valg. Står døren mer utsatt plassert, anbefales det å gå for et dyrere alternativ. Kompaktlaminat kan velges som tilvalg til alle dører, for de som trenger ekstra god beskyttelse. Dette er spesielt anbefalt for dører utsatt for hard bruk eller ekstreme værforhold langs kysten.
Flere av våre leverandører kategoriserer sine dører slik at det skal være enkelt å finne den som passer for deg. Bygg1 deler eksempelvis sine dører inn i kategoriene god, bedre og best. Forskjellen på dørene i de ulike kategoriene er blant annet tykkelse, låssystemer og isoleringsevne.
I dagens marked har du også nye valgmuligheter når det gjelder dørhåndtak. Tradisjonelle dørhåndtak med nøkkellås er fremdeles et godt valg, men kanskje det er på tide å vurdere en elektronisk lås og håndtak?
Med sprosser på vinduene og et tradisjonelt hus, kan du godt velge en herskapelig dobbeltdør til ditt hjem / DØREN HELLE FRA HARMONIE
Sikkerhet, isoleringsevne og levetid på ytterdører
Ytterdøren er viktig for sikkerheten i huset ditt, så du gjør lurt i å velge en dør som er innbruddsforsterket.
En dør kan både se flott ut og være trygg / HARMONIE
Det er viktig å sjekke lås og låssystemer grundig, og alt fra sylinder til låskasse og sluttstykke bør være FG-godkjent. Karm, hengsler og antall skruehull har også stor betydning for sikkerheten. Ved utvendig belistning kan karmen bli dratt fra hverandre, men med fire forborede hull ytterst, sikres en stabil karm. Skjulte hengsler bidrar også til økt sikkerhet, samtidig som det gir et moderne og stilrent uttrykk.
Nye ytterdører har langt bedre isolasjonsevne enn gamle dører, med mer isolasjon og bedre pakningssystem. En ytterdør med god isolasjonsevne er først og fremst viktig for å stenge kulda ute, men har også en god effekt med hensyn til miljø og lommebok. Bor du i et eldre hus, er sannsynligheten stor for at du også har en ytterdør med dårlig isolasjonsevne.
De siste årene har det også kommet strengere og strengere krav for U-verdi på nye dører og vinduer. U-verdien sier noe om hvor god isolasjonsevne ytterdøra har. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolasjonsevne. En godt isolert ytterdør har en U-verdi på 1,0 eller mindre, og hos alle våre leverandører finner du ytterdører som tilfredsstiller dette kravet med god margin.
Husk også at døren er noe vi bruker hele dagen. Den skal åpnes, lukkes, slamres og bankes på. Den skal ganske enkelt brukes, og derfor er garanti viktig. Alle våre leverandører gir inntil 10 års formgaranti på sine ytterdører. Tykkelsen spiller en viktig rolle her! En tykkere dør er mer solid, isolerer bedre, tåler harde værforhold og har bedre lydreduserende evne.
Harmonie sine standard ytterdører har hele 78mm tykkelse på dørbladet, det gir en meget solid ytterdør som isolerer godt / HARMONIE
Spreke farger er lov
Du skal heller ikke være redd for å velge en dør i en sprek farge. Ifølge leverandøren Harmonie har salget av fargede ytterdører økt med hele 154% de siste fire årene.
Hva med en rød yttedør? / SWEDOOR
Hos de fleste leverandørene kan du få ytterdøren din i akkurat den NCS fargen du ønsker, og det er fullt mulig å velge en to-farget ytterdør. Dermed kan du ha en sprek farge på den ene siden av døren og en dusere farge på den andre siden av døren. Vi ser døren mer fra innsiden enn utsiden – da er det viktig at innsiden også ser flott ut! Vil du leke deg litt med mulighetene, kan du bruke leverandørenes apper til å ta et bilde av veggen med eksisterende dør og se hvordan ulike dører med ulike farger vil passe inn.
Hvordan ytterdøren ser ut innefra er også viktig / BYGG1
I dag velger dessuten flere og flere klassisk hvit fremfor fargen Bomull, som ofte har vært brukt som standard. Derfor finnes det et bredt utvalg av lagerførte modeller klassisk hvit uten tillegg i pris.
Miljøvennlige ytterdører
På de fleste områder, har klima og miljø blitt stadig viktigere, og de fleste valg vi tar kan ha en innvirkning på miljøet.
ECO-dører som passer til alle hus / SWEDOOR
Ytterdører er selvsagt ikke noe unntak, og hos Swedoor finner du for eksempel klimavennlige ECO-dører. Ved å investere i en slik får både du og miljøet mer verdi for pengene på sikt. Utvendig er den vakker å se på, og innvendig skjuler det seg miljøvennlig trefiber som holder kulden ute med sine utmerkede isoleringsegenskaper. Du får en lunere gang fri for trekk, og kan være sikker på at det ikke lekker varme fra ytterdøren.
De trebaserte materialene er FSC-sertifisert. Kjernen i døren er laget av porøst trefiber, et materiale som er langt mer miljøvennlig enn kunstig fremstilte materialer. I tillegg isolerer materialet ekstra godt, noe som bidrar til at du kan redusere energiforbruket ditt. I et passivhus, lavenergihus eller null-energihus bør derfor ECO-dører være en selvfølge.