til top
Bestill katalog
Mesterhus fohandlernettsider
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
Bestill katalog
  • Fuglemyrhytta: Unikt byggeprosjekt i Marka
  • Fuglemyrhytta: Unikt byggeprosjekt i Marka
  • Fuglemyrhytta: Unikt byggeprosjekt i Marka
  • Fuglemyrhytta: Unikt byggeprosjekt i Marka
  • Fuglemyrhytta: Unikt byggeprosjekt i Marka

Fuglemyrhytta: Unikt byggeprosjekt i Marka

Fuglemyrhytta i Nordmarka er kanskje en av de best besøkte hyttene til DNT.  Ikke så rart med sin nærhet til Oslo og særegne arkitektur. Vi har snakket med tømrermester Pål Øye, som fikk æren av å bygge den spesielle hytta på tegninger fra Snøhetta.

Tekst: Horn & Co. Foto: Tømrermesterne Øye og Knutsen AS, Horn & Co og Byggmesteren

Aktuelt / 25.03.2021

DNT-hytta ligger vakkert til mellom Tryvannstårnet og Sognsvann i en bratt skrent drøye 400 meter over havet og ca. to kilometer fra Frognerseteren. Den er sånn sett lett tilgjengelig for Oslo-folket, selv om det er bratt opp til hytta. “Du kan våkne opp midt i skogen og fortsatt være på jobb kl. 08.00. Det er bare 25 min. til t-banen”, sier Pål Øye. Han vet hva han snakker om. Det var han og hans kollegaer i Tømrermesterne Øye og Knudsen AS, som bygget hytta i 2018, sammen med firmaet Kjetil Eriksen AS.

Fantastisk beliggenhet

Hytta er lagt slik i terrenget at man får maksimalt ut av utsikt og lys. Det ble også bygd et "utehus" hvor man sitte i le og nyte utsikten.

Bilde1

– Å bygge vedlikeholder skapergleden!

Vi snakker med Pål Øye en fredags ettermiddag i mars. Han er travel og er i bilen på vei hjem fra dagens oppdrag. Med 22 ansatte blir det stadig færre timer med hammeren i hånden, og desto flere foran tastaturet på PC’en. Målet er likevel å få minimum et par uker i året hvor han selv er med og bygger. Han har drevet selskapet siden 1987, helt siden han tok svennebrevet. “Det beste med å være tømrer er at man holder på skapergleden man hadde som barn og at man setter spor etter seg”, sier han. Og jobben med Fuglemyrhytta har satt spor. Den er en av DNTs mest besøkte hytter og kanskje den mest omtalte. 

 

Tidligere erfaring med hytter for DNT

Øye forteller at de fikk oppdraget etter at de vant en offentlig anbudskonkurranse. Han tror noe av grunnen til at de vant oppdraget var erfaringen de hadde med å rehabilitere andre DNT-hytter. I etterkant har de jobbet på Kobberhaughytta, også i Nordmarka, og skal i gang med Breivoll gård senere i 2021. Breivoll gård ligger innerst i Bunnefjorden i Ås kommune, og er et gjenbruksprosjekt.

bilde 2
Nydelig utsikt

Etter en kort gåtur, kan du slappe av, nyte et bedre måltid, og se på utsikten. 

Planlegging av byggeprosjektet er halve jobben

Det viktigste når man skal bygge en hytte er å planlegge godt og ha økonomi til å bygge. De to henger tett sammen, ifølge den erfarne tømreren. “Man må sette opp et godt budsjett og være tydelig på hvilke ønsker man har. Da slipper du økonomiske overraskelser”, sier han og fortsetter: “Gjennomføringsfasen for nybygg er krevende nok. Med god prosjektering kommer man bedre ut av det”. 

Planlegging var viktig også da Fuglemyrhytta skulle bygges. Det går ikke vei inn til hytta og den ligger i en bratt helling uten strøm og vann. De vurderte å gjøre grunnarbeidene på forhånd og dra inn elementene på snø, men det fikk de ikke tillatelse til. Materialene måtte derfor fraktes inn med helikopter eller bæres inn på rygg. Mesteparten gikk med helikopteret.

Stilige vinkler

Hytta har fått røde vinduskarmer som en kontrast til treverket, og de skrå vinklene går igjen overalt. 

Stilige vinkler

Krevende, men morsomt byggeprosjekt

Fuglemyrhytta er bygget i massivtre. Dette er tunge elementer som ikke er spesielt håndterbare. Det er også begrenset med plass der hytta ligger. Løsningen ble å få fløyet inn en liten kran som gikk på belter. Deretter måtte elementene komme inn i riktig rekkefølge og med de tyngste løftene til slutt. En krevende, men også morsom jobb, ifølge Øye. “Gutta ble i god form”, sier han med et smil, og legger til: “Bommer du på et vindusmål er det en ekstra flyvning med helikopter”. 

 

 

Godt samarbeid mellom byggmester og arkitekt

Hytta er tegnet av Snøhetta, drives av DNT og eies av Bymiljøetaten og Turistforeningen i fellesskap. Det er ikke gitt at et slikt trekløver er et godt utgangspunkt for samarbeid, men  Øye er tydelig på at det ikke var noe problem. “Alle parter var opptatt av at dette skulle bli bra og bidro til et godt resultat”, sier han. Han beskriver partene som samarbeidsvillige, interesserte og løsningsorienterte. “Vi visste at det var et krevende prosjekt å gjennomføre, men også at vi var med å bygge noe spesielt. At de var med  skape noe som var unikt for Nordmarka”, kommenterer Pål Øye. 

Se bilder fra byggingen

Det er mange utfordringer med å bygge et sted hvor det ikke fins bilvei, her måtte man fly inn en liten heisekran, med helikopter. Trykk på bildet for å ser mer.

 – Det har blitt en fantastisk hytte

Det tok 5 måneder å bygge hytta, som har 10 sengeplasser. Selv om man må ta med drikkevann og gjøre sitt fornødne på utedo, er hytta et populært overnattingssted. Selv har Øye vært der et par ganger.  “Det har blitt en fantastisk hytte”, sier han. “Du kan nyte utsikten, ta en øl og spise god mat, for så å rusle på jobbe som et nytt menneske med mange nye opplevelser, dagen etter. Det er som en liten ferie midt i uka”, avslutter han.

 

Vil du bygge hytte?

Har du et eget prosjekt du kunne tenkt deg å realisert? Vi har byggmestere i hele Norge, som tar på seg både nybygg av hus og hytter, eller rehabilitering. Du kan se alle våre ferdighytter her, men alle disse kan endres på, eller du kan få tegnet noe helt eget. Vi i Mesterhus er opptatt av godt håndverk, og vi tar gjerne på oss oppdrag litt utenfor det "vanlige". Det blir som avtalt. 

Kontakt forhandler her

Bildet med folk
Noen av aktørene i prosjektet

Fra venstre:  Nina Solsrud, Snøhetta - Pål Øye – Anne Cecilie Haug, Snøhetta – Thomas With, DNT – Roy Erik Sund, DNT – Jørn Øye, prosjektleder Tømrerm. Øye og Knutsen AS – Peder Aspelin tømrerbas Tømrerm. Øye

Fakta om Tømrermesterne Øye og Knutsen AS

Etablert i 1987 av tømrermester Pål Øye, har 22 ansatte og er en godkjent lærebedrift

Oppfører: Eneboliger, tilbygg, ombygninger, restaurering

Medlem av Mesterhus og det felles salgskontoret for Mesterhus Oslo, siden januar 2017

Holder til sammen med Mesterhus Oslo i Enebakkveien 302 B, andre etasje