til top
Bestill katalog
Mesterhus fohandlernettsider
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
Bestill katalog
  • Fra gammelt til nytt med nye takvinduer

Fra gammelt til nytt med nye takvinduer

Skal du bytte eller renovere taket, eller trenger loftet en overhaling? Da har du en utmerket mulighet til å samtidig øke verdien av boligen med ett eller flere takvinduer.

Aktuelt / 30.08.2021

Øk trivselen i ditt hjem 

Når man først bytter taket kan det være greit å vurdere om du kan gjøre andre ting samtidig, som etterisolering og montering av takvinduer. Undersøkelser fra Statistisk sentralbyrå viser at å bo i en bolig med dårlige dagslysforhold senker tilfredsheten med egen bolig betraktelig. Vi vet også at de fleste av dagens boliger har for dårlige dagslysforhold, som er påvist å ha negativ effekt på både trivsel, helse og energinivå. 

Tilfør dagslys til boligen 

Takvinduer er svært effektive i å tilføre dagslys til boligen, men et takvindu vil også gjøre det enklere å lufte – som ytterligere bedrer trivsel og helse. Jo større takvindu, jo mer dagslys, men takkonstruksjonen kan begrense hva slags vinduer man har mulighet til å velge. Husk også å tenke gjennom ulike aspekter som: 

  • Hvor høyt er det under taket – rekker man opp til vinduene, eller må de kontrolleres elektrisk via en app eller bryter?
  • Hvor høy u-verdi trengs, må det monteres solskjerming eller kanskje et balkongvindu som gjør et trangt loftsrom mer brukbart?

Ett eller flere takvinduer kan tilføre lys i mørke rom, slik at de blir mer anvendelige og hyggeligere å være i.

Bilde

Takvinduer gir mer plass 

I trange loftsrom kan et takvindu også bidra til å øke utnyttelsesgraden fordi takvinduer gir mer plass under taket. Et tak er i mange tilfeller opptil 50 cm tykt, mens et takvindu bygger bare 10 cm helt ytterst i konstruksjonen. 

Uansett hva slags tak boligen har kan blant annet VELUX takvinduer bidra til å øke verdien av boligen – både økonomisk og i praksis. Tradisjonelle takvinduer brukes for helling mellom 15 og 90 grader, mens for alt mellom 0 og 15 grader brukes vinduer for flate tak.

Bilde
Vinduer fra VELUX

Øk takhøyden på skråtaket

Reglene for beregning av boligareal under skråtak gjelder kun areal med minst 190 cm høyde mellom gulv og tak, og bredden er på minst 60 centimeter. Ved å sette inn ett eller flere takvinduer øker man takhøyden med 30 - 50cm! 

Med takvinduer får du høyden til å møblere der det før ikke var mulig. Er det for eksempel for lavt til å ha badekar eller vask på baderommet, er et eller flere VELUX takvinduer den ideelle løsningen. Dagslyset kommer ovenfra, et takvindu vil slippe inn over dobbelt så mye dagslys enn et fasadevindu med samme størrelse. 

 

Ta kontakt med din lokale Mesterhus-forhandler om du skal i gang med rehabilitering.