til top
Bestill katalog
Mesterhus fohandlernettsider
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
Bestill katalog
  • Fire vurderinger ved valg av tregulv

Fire vurderinger ved valg av tregulv

Før du bestemmer deg for en parkett er det noen viktige ting du bør tenke på. Skal du ha et lakkert tregulv eller skal det oljes? Skal gulvet være lyst eller mørkt? Dette påvirker ikke bare hvilken stil og uttrykk gulvet vil få, valgene tilfører også gulvet ulike praktiske og funksjonelle egenskaper. Vår flinke leverandør Kährs har kommet med fire råd til hva du bør vurdere ved valg av nytt tregulv.


Aktuelt / 29.03.2021

1. Lakkert eller oljet tregulv?

Overflatebehandlingen er avgjørende for helhetsinntrykket gulvet gir. Som regel vil et lakkert tregulv reflektere mer lys enn et oljet tregulv, men dette gjelder ikke alltid. Vår leverandør Kährs leverer ultramatt lakk som tilfører gulvet et inntrykk av at det er laget av ubehandlet, nysaget tømmer, samtidig som det gir effektiv beskyttelse mot slitasje.

For å sikre at gulvet beholder skjønnheten over flere år, uansett overflatebehandling, må det vedlikeholdes på korrekt måte. Et oljet gulv krever mer vedlikehold for å unngå at treet blir skittent, slitt og tørt, men det er lettere å reparere enn et lakkert gulv. 

 

 

2. Lyst, mørkt eller nøytralt?

Det er viktig å ta en grundig vurdering med et langtidsperspektiv når man avgjør om man skal ha et lyst, mørkt eller et mer nøytralt gulv. Tregulv har lang levetid og fargen på gulvet har en stor innflytelse på helhetsinntrykket av rommet. Mørkere gulv har en tendens til å sluke mye av lyset og skaper med det en varm og avslappende stemning i rommet. Derimot vil et lyst tregulv reflektere lyset og skape en mer fyldig romfølelse. Med nøytrale gulv vil man få en mer naturlig bakgrunn som fremhever andre designelementene i interiøret. 

 

Bilde
Mørke tregulv

Mørke gulv passer ofte til mer urbane og moderne interiørstiler.

3. Rent eller rustikk?

Gulvets inntrykk skapes av hvordan det ser ut og hvordan det føles å trå på. Derfor er det viktig å velge riktig treråvarer som samsvarer med gulvets ønskede utseende og følelse. 

Hvis du ønsker et rustikt utseende på gulvet bør du gå for treråvarer med kvist, sprekker og ulike fargevariasjoner. Dersom du ønsker et mer elegant og enkelt uttrykk anbefales det å gå for tremateriale med rene bord og lite kvist. 

Det finnes flere måter å behandle gulvet for å forsterke de naturelige variasjonene i treet. Materialet kan børstes og håndskrapes slik at årringene i treet fremheves og det dannes struktur i gulvet. Dette kan igjen forsterkes med sagmerker og fasade kanter på bordene.  

 

Gulv med rustikk stil

Gulvet skal gi en slitt følelse ofte med struktur og synlige kvister på overflaten.

Staver og i hvilken retning?

4. Staver og i hvilken retning?

Antall staver på hvert bord og i hvilken retning bordene legges påvirker gulvets helhetsinntrykk. For å skape en harmoni i hjemmet anbefaler Kährs at man velger et tregulv som samsvarer med hverandre, samtidig som det er egnet til hvert enkelt rom. Man kan gå for ulike stavutgaver av samme gulv for forskjellige rom. Det er også viktig å legge gulvbordene i riktig retning. Vanligvis legges gulvet på langs i retning mot lyset, men man kan også legge bordene på tvers dersom man ønsker å gi rommet mer bredde. 

Du kan for eksempel velge et 1-stavsgulv for stuen og 3-stavsutgaven av det samme gulvet for soverommet. Hvis du i tillegg velger matchende gulvlister og avslutningslister forsterkes dette inntrykket enda mer.

 

Vil du vite mer?

Se mer om tregulv og parkett hos Kährs.

Alle våre forhandlere samarbeider tett med våre gode leverandører, og kan hjelpe deg med å velge gulv, enten det er til oppussing eller nytt hus.

Kontakt Mesterhusforhandler